2001: Vesmírná Odyssea – rozbor díla (2)

rozbor-díla

 

Kniha: 2001: Vesmírná Odyssea

Autor: Arthur Charles Clarke

Přidal(a): werdon

 

 

Životopis autora: Arthur Charles Clarke

  • Britský autor science fiction a vynálezce, nejvíce známý svým románem 2001: Vesmírná odysea. Často považován za „otce“ Sci-fi. Společně s Robertem Heinleinem a Isaacem Asimovem byli nazýváni „Velkou trojkou science fiction“. Byl předním představitelem hard science fiction a technického optimismu.
  • Jiné knihy: Setkání s Rámou (na tu později navázala celá série knih napsaných ve spolupráci s Gentry Leem), tří pokračování Vesmírné odyssey , povídkaHvězda o duchovním dilematu jezuitského kněze na archeologické expedici v dalekém vesmíru
  • Jeho jménem byla pojmenována planetka – „4923 Clarke“ a dinosaurus Serendipaceratopsarthurcclarkei objevený v australském Inverlochu. Velkou část života strávil na Srí Lance, kde také přežil tsunami v roce 2004.

 

Rozbor díla: 2001: Vesmírná Odyssea

Román vznikl podle filmového scénáře, který na motivy Clarkeho starší povídky Hlídka napsal Clarke společně s režisérem Stanley Kubrickem. Film se ovšem od knihy v určitých úsecích liší.

Kniha popisuje odhodlání člověka splnit úkol i v těch nejtěžších podmínkách. Upozorňuje na nebezpečí technologického a technického pokroku, válek. Jako vedlejší témata mohou být chápány evoluce či vesmírný průzkum. Psáno er formou. Zjevný vliv existencionalismu.

Román je rozdělen na tři části, v každé z nich je představena jedna ze tří hlavních postav románu. Jsou to Ten, který hledí na měsíc, doktor Heywood Floyd a David Bowman. Na román volně navazují další Clarkova díla:  2010: Druhá vesmírná odysea, 2061: Třetí vesmírná odysea , 3001: Poslední vesmírná odysea

 

ŽÁNR: science-fiction

FORMA: próza

SLOHOVÝ ÚTVAR: vypravování

FUNKČNÍ STYL: umělecká lit.

 

HLAVNÍ POSTAVY

  • Ten, jenž hledí na Měsíc – vůdce tlupy lidoopů.
  • Heywood Floyd – Vědec, který zkoumá monolit.
  • David Bowman – Velitel výzkumné kosmické lodi.
  • Frank Pool – Jeho zástupce.
  • počítač HAL 9000 –  Palubní počítač s umělou inteligencí na raketoplánu Discovery .

 

JAZYKOVÉ PROSTŘEDKY

Jazyk je spisovný, občas je proložený slangem a technickými výrazy.

Autor používá velké množství odborných informací, v technickém popisu zachází do detailů.

(zajímavost: podle některých vizí autora byly později sestrojeny skutečně funkční přístroje)

Děj je chronologický.

 

NÁSTIN DĚJE

Kniha začíná dobou před asi pěti miliony let, kdy na Zemi žijí lidoopi. Ten, jenž hledí na měsíc narazí cestou z neúspěšného lovu na podivný kvádr. Kvádr rozvíjí logické myšlení opů a posouvá je evolučně vpřed. Tlupa je úspěšnější v lovu a rozhodne se zaútočit na jiný kmen. Zvítězí. Kámen poté mizí.

Děj se posouvá do roku 1999.

Na Měsíci je nalezen velký černý kvádr. Je nazván MAT-1. Když je vykopán, vyšle směrem k Saturnu nějaký paprsek. K Saturnu je vyslán raketoplán Discovery (r. 2001).

Úkolem mise je najít domnělou vyspělejší civilizaci, o které je míněno, že paprsek přijímá. Posádku tvoří Frank Poole (zástupce kapitána), Dave Bowman (kapitán), další tři vědci v hibernaci a počítač vybaven vlastní inteligencí, který řídí vše, co se děje na lodi (HAL 9000). Při cestě mezi Saturnem a Jupiterem upozorní HAL na poruchu, která se dá opravit pouze po výstupu do volného vesmíru. Frank tam tedy vyleze a HAL na něj „pošle“ vozítko, které Franka odmrští do vesmíru. Dave, jenž je svědkem tohoto „útoku“ se pokusí oživit zbylé členy posádky. Jsou však zabiti hlavním počítačem a Dave ho tedy odpojí. Spojí se se Zemí a dozví se o pravém cíli cesty. Dave se dostane až k Jupiteru, kde nalezne – MAT-2. Vydá se ho prozkoumat. Monolit se však otevře a pohltí ho. Dave se ocitne v  jiné dimenzi, kde se stane téměř duchem. Jediné, co se dostane k Zemi, je jeho poslední hlášení před vstupem do monolitu: „Je to plné hvězd.“

error: Stahujte 15 000 materiálů v rámci našeho členství nebo v online kurzech.