Královská snídaně – popis pracovního postupu

 

Jméno práce: Královská snídaně

Slohový útvar: Popis pracovního postupu

Přidal(a): Lolopupu

 

 

 

Kateřina Pejchalová, 4.C

Královská snídaně

Královská snídaně by rozhodně neměla být obyčejná. Snídaně je nejdůležitější jídlo dne, protože nastartuje organismus. Zvolila jsem proto sladký pokrm, který po ránu dodá tělu potřebnou energii. Královská snídaně podle mých představ obsahuje tradiční belgické vafle se šlehačkou a čerstvě vymačkaný pomerančový džus. Přípravu zvládne s trochou nadání i začátečník.

 

Ze všeho nejdřív si připravíme džus. Tři velké pomeranče překrojíme napůl a vymačkáme šťávu, kterou přelijeme do džbánu. Pomerančový džus necháme chladit v lednici a pustíme se do přípravy vaflí.

 

Do větší mísy nasypeme všechny suché přísady – 175 gramů hladké mouky, 1 lžíci cukru krystalu, 2 lžičky kypřícího prášku a nesmí chybět ani půl lžičky soli. Nyní vše promícháme. Ze tří vajíček oddělíme do jiné mísy známým způsobem bílky od žloutků, které dáme stranou. Do bílků se nesmí dostat ani kapka žloutku, aby se z nich mohl ušlehat sníh pomocí elektrického mixéru. Až se nám bude zdát sníh tuhý, vypneme mixér a správnou konzistenci můžeme ověřit překlopením mísy nad hlavu. Pokud nám na hlavu sníh nespadne, je správně ušlehaný. K suchým přísadám přidáme 3 oddělené žloutky, 150 mililitrů mléka, 7 lžic rostlinného oleje a šleháme, dokud není těsto hladké. K těstu po částech opatrně přimícháváme ušlehané bílky.

 

Těsto necháme na chvíli odpočinout a mezi tím připravíme šlehačku. Šlehačku ke šlehání nalijeme do vysoké nádoby a šleháme dokud nezhoustne. Nesmíme to ovšem přehnat a vyšlehat ze šlehačky máslo. Nyní přejdeme k samotnému pečení vaflí. Hotové těsto naléváme po naběračkách do předehřátého přístroje na vafle a pečeme asi 5 minut do křupava.
Po té, co upečeme všechny vafle nazdobíme je šlehačkou a podle libosti ochutíme čerstvým ovocem, javorovým sirupem nebo skořicí. Spolu se sklenicí vychlazené pomerančové šťávy naservírujeme vafle na tác.
S přáním dobré chuti podáváme nejlépe přímo do postele.

 

Hodnocení: 1-2





—————————————————————————

 Stáhnout práci v PDF  Upozornit na chybu

 Učebnice k maturitě  Maturitní kurzy

 Učebnice k VŠ přijímačkám  Kurzy na přijímačky

—————————————————————————




  • Královská snídaně – popis pracovního postupu
  • Královská snídaně – pracovní postup
  • Návod k sestavení židle – popis pracovního postupu
  • Výroba krmítka z kokosového ořechu – popis pracovního postupu
  • Plněná olivová vejce – popis pracovního postupu