Rodinný recept na vynikající palačinky

 

     

Jméno práce: Rodinný recept na vynikající palačinky

Slohový útvar: Postup

Přidal(a): Božka

 

 

 

 

 

Zdravím všechny čtenářky časopisu Rytmus. Dnes bych se s vámi ráda podělila o náš unikátní, rodinný recept na vynikající palačinky. Říkáte si, co může být na přípravě něčeho tak běžného a jednoduchého, jako jsou palačinky, výjimečného? Tento recept se v naší rodině předává z generace na generaci. Ještě dnes mám před očima ten den, kdy mi moje maminka slavnostně předala malý, zažloutlý list papíru s tímto receptem. Byly na něm dokonce patrné otisky prstů, které se při jeho přípravě umazaly od ingrediencí.

Musím podotknout, že příprava těchto palačinek je zdlouhavá a pracná, ale výsledek stojí za to. Nejprve si připravíme a zkontrolujeme, zda máme v ledničce a ve špajzce suroviny potřebné na palačinkové těsto. Aby v polovině míchání manžel nemusel běžet k sousedce pro vajíčka, a děti k jiné zase pro mouku.

Na těsto budete potřebovat: 2 vejce, 250 ml vlažného mléka, 16 lžic polohrubé mouky, 1 lžíci oleje. Nyní si vezmeme velkou mísu, ve které  vařečkou smícháme vejce s cukrem. Poté do těsta vlijeme vlažné mléko. Na konec opatrně vmícháme polohrubou mouku. Těsto necháme asi pět minut odpočinout.

Mezitím si necháme rozehřát teflonovou pánev s kapkou oleje. Na rozehřátou pánev opatrně vlijeme 1 plnou kuchyňskou naběračku těsta, které krouživými pohyby rozlijeme po celé pánvi. Palačinku smažíme z jedné strany přibližně dvě minuty. Poté pomocí obracečky otočíme palačinku na druhou stranu a také smažíme dvě minuty. Takto usmaženou palačinku vyjmeme z pánve a položíme na připravený talíř.

A na konec zbývá to nejlepší  – zdobení. To je ta chvíle, kdy můžete zapojit celou rodinu, která už určitě netrpělivě dotírá. U nás nejraději potíráme palačinku jahodovou marmeládou, poté ji posypeme mletými oříšky, nebo pokapeme karamelem. Celou palačinku srolujeme do ruličky, můžeme ji posypat skořicí, kakaem, moučkovým cukrem, podle toho, komu co chutná. Těsně před podáváním dozdobíme šlehačkou.

V ideálním případě podáváme teplé, nejlépe s šálkem horkého kakaa, ale i studené jsou výborné.

Přeji dobrou chuť.

 

 

 

Známka: 1-2

 






—————————————————————————

 Stáhnout práci v PDF  Upozornit na chybu

 Učebnice k maturitě  Maturitní kurzy

 Učebnice k VŠ přijímačkám  Kurzy na přijímačky

—————————————————————————

  • Královská snídaně – pracovní postup
  • Naše tablo je originál! – Popis pracovního postupu
  • Příprava na podzimní drakiádu – popis výroby draka
  • Královská snídaně – popis pracovního postupu